00396 rodinný dům žabovřesky 05

< 1 / 7 >

Trojdům postavený v meziválečném období známým brněnským stavitelem Františkem Hrdinou se nachází na terénním zlomu nad výběžkem Wilsonova lesa, s krásným výhledem na údolí řeky Svratky. Rekonstrukce prostředního z domů vychází do značné míry z původního hmotového i dispozičního řešení. Výrazná vertikální proporce domu, širokého pouhých 6 m, je umocněna změnou střešní terasy na plnohodnotné podlaží, „faceliftem“ fasády a otevřením předzahrádky. Patrná je zde inspirace architekturou holandských městských řadových domů – obrovská okna a život na schodech.

Nově třípodlažní dům se suterénem, který na jedné straně navazuje na úroveň ulice a směrem do zahrady je zapuštěn, ponechává vstup z ulice, přičemž suterén nadále slouží jako technické zázemí domu; pouze dnes již velikostně nevyhovující garáž byla nahrazena prostorným skladem. Společenskou zónu v 1. NP tvoří obývací pokoj, jenž je částečně otevřen do horního podlaží, a kuchyň s jídelnou – s přímou vazbou na zahradu. Klidová zóna je rozložena do horních dvou úrovní: v 2. NP jsou umístěny ložnice rodičů s vlastní koupelnou a pracovna na galerii, 3. NP zaujímají pokoje dětí se společnou koupelnou. Na mezipodestách jsou samostatné toalety. Parkovací místo je situováno na vlastním pozemku před domem.

Dříve členitá uliční fasáda byla zklidněna pravidelným rytmem velkorysých okenních výplní jednotného formátu, rovněž dvorní fasáda byla plošně sjednocena a rozčleněna francouzskými (v obytných místnostech) či horizontálními (ve schodišťové části) okny. Barevnost fasád je střídmá – uliční je bílá v kombinaci s tmavě šedou v 1. PP, dvorní fasáda je bílá.

místo stavby:
Eliášova, Brno, CZ
klient:
soukromá osoba
autoři:
Jiří Knesl, Jakub Kynčl, Jan Tesárek
fáze projektu:
dokončeno
projekt:
2013–2015
realizace:
2014–2017
plocha pozemku:
189 m2
zastavěná plocha:
91 m2
podlažní plocha:
191 m2