00598 polyfunkční dům havlíčkova

< 1 / 13 >

Přestavba bývalého areálu územní vojenské správy vznikla z potřeby města vyřešit nevyhovující situaci s parkováním poblíž historického jádra Kroměříže a památek UNESCO – Květné a Podzámecké zahrady. Areál na nároží ulic Havlíčkova a Velehradská je tak pro mnoho návštěvníků místem prvního kontaktu s městem a plní funkci jakési novodobé městské brány. Na to odkazuje i reliéf Lukáše Veselého (Malujeme jinak), volně inspirovaný arcibiskupskými zahradami, situovaný ve vstupním nádvoří celého areálu.

Areál je tvořen několika objekty, které ústí do žulou vydlážděné vstupní piazzetky (nádvoří), lemované loubím a dotvořené kašnou s tekoucí vodou, vzrostlým platanem a městským mobiliářem.

Prvním z objektů, které obklopují nádvoří, byl postaven dvoupodlažní parkovací dům se 136 parkovacími místy. Následoval drobný přízemní objekt infocentra s kavárnou a veřejným WC, který uzavírá areál z jihu. Posledním objektem, dotvořivším celý komplex, je zrekonstruovaný šesti podlažní objekt bývalé vojenské ubytovny, který byl přeměněn na bytový dům s městskými byty (29 většinou malometrážních bytových jednotek určených pro klíčové profese). V parteru a suterénu domu dnes sídlí městská policie.

Stavba získala Hlavní cenu v kategorii Domy pro bydlení v soutěži Stavba roku Zlínského kraje 2024.

projektlist ke stažení
místo stavby:
Havlíčkova, Kroměříž, CZ
klient:
město Kroměříž
autoři:
Jiří Knesl, Jakub Kynčl
projekční tým:
Štěpán Vašut, Radim Zdražil
fáze projektu:
realizováno
projekt:
2017–2021
realizace:
2021–2023
plocha pozemku:
7 200 m2
zastavěná plocha:
3 598 m2
podlažní plocha:
7 029 m2