00041 informační a kulturní centrum píšť

< 1 / 18 >

Píšť je zhruba dvoutisícová obec v severovýchodní příhraniční části opavského okresu (tzv. Prajzská), v mírně zvlněné krajině Hlučínské pahorkatiny, a je jednou z nejstarších obcí na Opavsku. Historickou dominantou sídla jsou lidové poutní místo kostel sv. Vavřince, postavený v roce 1743, a osmiboká kaple sv. Jana Nepomuckého, ležící na křížení ulic Opavské, Hlučínské, Ratibořské a Hůrecké, kde se nachází také obecní úřad. Toto administrativně-správní centrum v loňském roce doplnila novostavba informačního a kulturního centra.

Myšlenka na výstavbu nového obecního centra vznikla již v roce 2005, kdy byly zahájeny projekční práce a stavební řízení. Realizace započala po více než deseti letech v roce 2017 a budova byla slavnostně otevřena v prosinci 2018, kdy zde byla také podepsána deklarace u příležitosti 20. výročí spolupráce příhraničních obcí Píště, Hatě, Šilheřovic a polských Krzyżanowic.

Centrum sestává ze dvou částí, které svým vzájemným uspořádáním formují nový veřejný prostor – „piazzetu“. Hlavní, částečně dvoupodlažní objekt se sedlovou střechou na severní straně piazetty, v místě bývalé stodoly, zahrnuje kulturní sál se zázemím a informační centrum s knihovnou a čítárnou. Převýšený prostor sálu a knihovny je prosvětlen dvěma rozměrnými světlíky, jež se – spolu s běloskvoucí fasádou oživenou geometrickou hrou osvětlených nik – staly charakteristickým a z dálky jasně rozpoznatelným rysem stavby. Přísálí s bufetem je orientováno na odvrácenou stranu od komunikace a je doplněno venkovní nekrytou terasou.

Západní stranu piazzety vymezuje jednopodlažní objekt spojující nové centrum se stávající budovou obecního úřadu, který obsahuje tři samostatné klubovny a přístřešek na kola. Realizace této části je předmětem druhé etapy výstavby a předpokládá se její zahájení ještě v letošním roce. Jižní a východní strana piazzety se otevírají směrem k obci s vazbou na kostel a kapličku.

místo stavby:
Píšť, CZ
klient:
obec Píšť
autoři:
Jiří Knesl, Jakub Kynčl
fáze projektu:
dokončeno
projekt:
2005–2008
realizace:
2017–2018
podlažní plocha:
1 150 m2
obestavěný prostor:
6 000 m3
foto:
Alexandra Timpau