00413 house královo pole 06

< 1 / 12 >

The discreet charm of urban living directed by a film lover.

The family house is situated in a terraced development typical for the district of Královo Pole. The site is easily accessible and offers all the necessary public facilities. The original two-floor house with traditional forms couldn’t meet the challenging requirements of the client without vigorous modifications; therefore it had to make way for a new structure representing a perfect diagram for life and work of a particular family. The main quality of the house is hiding in the tension between the simplicity of the enclosed building and the spatial arrangement of the interior and the adjacent exterior.

The house has two floors, no cellar, and a flat roof. The entrance is slightly lowered to street level and after a few steps it rises up to the main living area, which smoothly continues into the courtyard garden. The office of the lady of the house and the necessary sanitary and technical facilities are accessible from the entrance hall. The living quarters of the house, with the open staircase leading to the first floor, are represented by continuous space composed of a living and dining room with a visually separated kitchenette, and an additional “outdoor room” facing the garden. The resting zone in the first floor consists of three bedrooms with facilities (closets, two bathrooms, separate toilet), and a gentleman’s study and library. A single-car garage is part of the entrance floor.

Modest in its shape, the building combines dark grey plaster on the ground floor with a white plaster on the first floor that is cut through by a horizontal strip of windows. The imaginary icing on the cake is a flagpole on the street façade, not quite usual in the CR.

download projectlist
location:
Jungmannova, Brno, CZ
client:
private individual
authors:
Jiří Knesl, Jakub Kynčl, Jan Weiss
collaboration:
Petra Hudečková (interior design)
project phase:
completed
project period:
2013–2014
building period:
2015–2016
project site:
372 m2
build-up area:
188 m2
floor area:
295 m2
photo:
Radek Brunecký