profile contacts clients jobs CZ
knesl kynčl architekti s.r.o.
+420 541 592 134
info@knesl-kyncl.com


head office Brno:
Šumavská 416/15
602 00 Brno
Czech Republic
[map]

2017 2016 2015 2014 2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000
realizations
family houses
housing
public buildings
sport facilities
reconstruction
urban planning
zoning plans
public space
interior design
competitions
diverse
00375 / prostějov 03 apartment house
location: Žeranovská Street, Prostějov, Olomouc Region, Czech Republic
client: ONE V
project: 2013–2014
realization : 2016–2017
built-up area: 696 m2
floor area: 1566 m2
built-up space: 7260 m3
plot area: 790 m2


The house has an L-shaped ground plan and consists of two parts: a three-story volume with a slightly sunken entrance which defines the street front and a perpendicular five-story volume oriented to a quiet courtyard that recedes from the street line and lightens the overall size of the building. Both parts are unified by a façade from fiber cement boards in two colors – natural and anthracite. The street façade is segmented by horizontal cornices and a regular window grid. The courtyard side is livened up by a rhythmical play of generously projecting balconies.
The house was originally intended as senior housing with 26 adjustable units. However, the investor changed the program during the construction and finally the house was built with 14 two-room and three-room dwelling units located on the 2nd to 5th floors and accessible from the common stair hall with an elevator. Most of the apartments have a balcony. The roof over the street section of the building serves as a leisure terrace that belongs to the apartment on the 4th floor. There are two rentable commercial spaces on the ground floor, with glass shop windows facing the street, and the technical facilities of the building. The unbuilt courtyard is adjusted for parking. The design pays special attention to the entrance area which may be spatially modest, but thanks to the use of a mirror ceiling it creates a surprising optical illusion inspired by childhood memories of regular trips to the Mirror Maze on Petřín Hill in Prague.    
In the future, the plan is to expand the apartment house to the neighboring site with both buildings interconnected in operation as well as aesthetic appearance.